Begeleiding bij Autisme

Herken jij gevoelens van onzekerheid, boosheid, frustratie, onmacht of verdriet. Het gevoel dat de anderen je niet begrijpen. Je last zo groot is en denkt laat maar. Jezelf steeds meer terugtrekt. Je denkt en doet sociaal wenselijk, maar van binnen voel je je alleen of zelfs eenzaam. Het lijkt en je ervaart dat je het nooit goed doet, wat je ook kiest. Je durft niet eens meer jezelf te zijn. Bang om uitgelachen of gepest te worden. Vertellen hoe je je voelt en wat je nodig hebt is wat je al lange tijd niet meer doet of niet eens weet hoe je dat mag doen. De afkeuring en twijfel over jezelf begint vaak al in ons eigen hoofd.

Wanneer je vast loopt, je onzeker, eenzaam of verdrietig voelt ben ik er voor je, om jezelf helemaal te gaan accepteren wat begint bij je autisme.
Meer inzicht krijgen in wat je denkt, voelt en doet. Dit helpt om bewuster te worden en stil te staan bij jezelf en in sociaal contact;

"Wat gebeurt er met mij en hoe benoem ik dit respectvol naar de ander? Welke emotie voel ik? Wat zijn mijn gedachtes hierbij en hoe gedraag ik me? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen in een moment van sociaal contact. De afkeuring begint vaak al in onszelf wat je spanning al vergroot"

Je voelt dat je bang bent. Dat is begrijpelijk. De gevoeligheid maakt dat dingen harder binnen komen en pijnlijk zijn en je zegt onbewust: "Pas op, dit is gevaarlijk!" De kans is groot dat je de sociale interactie gaat vermijden, blokkeert of nog beter je best doen om je aan te passen. Je angst groeit en je raakt uit balans. Om dit te voorkomen mag je leren luisteren naar je gevoel. Meer regels en structuur maken in je hoofd is wat er vaak gebeurt. Grip en controle maken. Nog verder weg van je natuurlijke "ik", die nu geen keuzes meer kan maken vanuit je gevoel. Erg vermoeiend ook!

Niemand kent jou beter dan jijzelf?  Wat zijn je spanningssignalen in je lichaam en wat gaat er om in je hoofd als jij in sociaal contact bent. Deze signalen willen je wat vertellen. Ontdek wat jou prikkelt. Zo ontstaat en ervaar je rust in je lichaam en hoofd. In die helderheid ga je meer in oplossingen denken en je daar naar gedragen. 
Je mag leren herkennen, accepteren en laten zien wat je denkt en voelt. En dit alles gaan oefenen door jezelf te uiten naar anderen. Je ontvangt meer begrip, wanneer je goed kunt benoemen wat jij nodig hebt. Dat geeft rust.

Samen gaan we bouwen aan jouw zelfvertrouwen: 

Echt geloven dat je prima bent wie je bent!
Echt geloven dat jij uniek bent
en dat jouw kwaliteiten en vaardigheden
een meerwaarde zijn,
voor jezelf en de ander! 

Dit geeft je meer veerkracht en maakt dat je veranderingen als minder stressvol ervaart. Je intenties zijn vaak oprecht goed. Onhandig doen in daden of woorden is waarmee je jezelf en de ander kwetst. Daar mag je van leren en groeien, juist in contact. Iedereen mag zichzelf zijn. Niemand is perfect en fouten maken hoort er bij. Praten over je wat voelt, denkt en doet is de weg naar meer begrip voor jezelf en voor de ander. 

Langdurige trajecten, waarbij nabijheid, veiligheid en geborgenheid nodig zijn om te groeien.
Ik ben er voor (jong) volwassenen en kinderen met een diagnose autisme of kenmerken hiervan met normaal tot hoogbegaafd niveau. Natuurlijk ben ik er ook voor ouders, partners of anderen die naast mensen met (kenmerken van) autisme staan. Wederzijdse acceptatie en steun. Dit geeft het gevoel er bij te horen. Dat doe je samen. Bruggen bouwen tussen deze twee werelden is de uitdaging. 

De ervaring leert dat het samen vinden van passende oplossingen die voor jou en de ander haalbaar en prettig zijn, zorgt voor wederzijdse tevredenheid en dat geeft ontspanning.

Ik werk tijdens de begeleiding onder andere met de volgende tools:
Psycho-educatie; Informatie over prikkelverwerking, stress; de invloed op het brein en dus het leren, hechtings- ontwikkeling en het zelfbeeld.

Denken, voelen en doen,
Op de kaart, 
Buts en bof'n,
Waarden,
Spanningsthermometer,
Prikkelplan,
Zintuiglijkprofiel en mezelf natuurlijk.