"Ieder mens
    heeft iets
    te ontvangen en
    te geven!"

Autisme;

 is een begrip wat we steeds vaker horen; het aantal diagnoses neemt enorm toe. Het beeld van iemand met autisme wat we kennen van de film "Rain man" (1988), is het beeld wat de meeste mensen kennen: ze zijn dom, beperkte sociale vaardigheden en een specifieke interesse. Jammer vind ik dat. Alsof er geen mensen met autisme bestaan die een normaal tot zelfs hoog IQ hebben, gevoelig zijn en juist erg goed mee bewegen in onze maatschappij, maar mensen met autisme functioneren wel degelijk anders.  Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de oorzaken van autisme en de begeleiding van mensen met autisme. En er zijn veel mooie ontwikkelingen. Autisme is iets wat je hebt maar niet bent.  Autisme is vaak niet aan de buitenkant van een persoon te zien. Oordelen zijn snel gemaakt. Mijn visie is naar de mens te kijken en niet naar de diagnose. 

Begrip 

Wanneer je zelfvertrouwen en zelfbeeld steeds slechter wordt en je hier steeds meer last door ervaart kan je Autisme hierin een rol spelen en dat noemt men helaas nog steeds; "Autisme spectrum stoornis of Ass," Problemen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in de sociale interactie, flexibiliteit en communicatie. Ik noem het gewoon onbegrip.

Ik persoonlijk zal het woord 'probleem of stoornis' nooit gebruiken, het maakt me verdrietig.  De uitdagingen voor mensen met autisme in onze maatschappij, zijn nog groter dan voor neuro-typische mensen. Helaas ziet men autisme als een 'probleem of stoornis', die zich maar aan moeten passen aan de maatschappij. Mensen met autisme hebben, net als elk ander mens, een prachtige zijde, waar de maatschappij, als we deze gaan zien nog mooier kan worden. Daarom zet ik me in als autisme vriendelijke coach.

Rust

Niet alleen is eigen acceptatie belangrijk, ook hoe je in bepaalde situaties de rust kunt bewaren en vanuit die rust kunt handelen. Je leert je eigen lichaamssignalen te herkennen. Bij jezelf, maar ook bij anderen. In hoge angst of stress leven en functioneren is energievretend en ongezond voor je lichaam. Je aanpassen aan de omgeving, omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt is niet leven, maar overleven.  Ik vind het belangrijk dat iedereen is wie die is, dat iedereen de kans krijgt om die eigenwaarde en daarmee een positief zelfbeeld te ontwikkelingen. Dat voelt sterk, maakt je weerbaar en geeft je veerkracht. Vrijer leven vanuit zelfvertrouwen dat is je kracht. Successen ervaren en maken vanuit je eigen keuzes.