waarden

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 17:15

Waarden...

Niet het doel wat je wilt bereiken, maar de waarden die je werkelijk belangrijk vindt, zouden je keuzes mogen bepalen. Zo geef je richting aan je leven. Wat vind je het allerbelangrijkste in je leven? Het is een vraag die we onszelf vaker mogen stellen. Op korte termijn weten we het vaak wel: 3 kilo afvallen, stoppen met roken, geen ruzie meer met je partner. Maar wat willen we nu eigenlijk met ons leven?

Stilstaan bij je waarden is nuttig omdat dit je kompas is die richting geeft aan je leven. Wij mensen zijn geneigd ons te laten leiden door emoties. We willen ons niet ongemakkelijk voelen en dit het liefst vermijden. we willen ons lekker voelen. Het vervelende is dat je dan alle kanten op stuitert, want emoties zijn veranderlijk die komen en gaan. Door trouw te zijn aan je waarden, leef je met een hoger doel. Dat helpt je om prioriteiten te stellen wanneer je lastige of spannende keuzes mag maken.

We hebben allemaal onze eigen waarden. Dat maakt ons uniek. Als je als waarde "eerlijkheid" op een hoge plek hebt staan en daar naar leeft. Kun je later terug kijken op je leven met een tevreden gevoel. Je kijkt met spijt terug als je leugens hebt gebruikt ergens, naar jezelf of een ander. We denken soms dat ons gedrag altijd in lijn is met onze waarden. Maar veel van ons gedrag wordt gestuurd door onze omgeving. Vrienden of ouders die iets goed- of afkeuren. Of onze baas die vraagt ons bepaalde dingen te doen. Promotie maken, meer verdienen, wat status en erkenning geeft, maar minder tijd voor vriendschappen en ontspanning.

Wanneer je voor beslissingen staat en je zet je waarden in om je gedrag te toetsen, kan het je beter lukken prioriteiten te stellen, dat maakt je zekerder. Zijn je waarden in balans? Kijk dan ook welke waarden je uit het oog hebt verloren. Humor, creativiteit misschien of aandacht voor vriendschap. Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt, kan een sterke motivatie zijn om de zaken anders aan te gaan pakken. Waarden komen uit jouw zelf. Ze vormen je intrinsieke motivatie. Die is veel sterker dan de motivatie van buitenaf. Van jou, je staat ergens voor!

Kies voor je innerlijke kompas. Neem jezelf voor om met regelmaat de vraag aan jezelf te stellen:
"Wat vind ik het allerbelangrijkste in mijn leven